Helleristning på Forså

Nær Forså ved Efjorden er det en helleristning, ca. 2500 år gammel, av en 1,15 m lang fiskefigur med buk- og ryggfinner. Vanlig huggeteknikk er benyttet, og figuren kan forestille en kveite.

Helleristning på Valle

I Vallebukta i Efjord er det helleristninger som er 8-9000 år gamle og dermed noen av de eldste i Norge. Dette feltet når man kun med båt, det ligger om lag en times gange fra Vallegårdene. Feltet består av flere store dyrefigurer som er slipt inn i steinflatene. Man kan bl.a. se en bjørn, reinsdyr og seler. Figurene er slipt inn på et sterkt skrånende svaberg nær en større bekk.

Jettegryter på Skarstad

På Hamn ved Skarstad er det to jettegryter. Jettegryter er mer eller mindre sirkelformede hull i en fjelloverflate. Hullene er dannet av strømvirvler av vann, is og løsmateriale som har slipt i berget. Formen som dannes ligner på ei gryte, og fordi folk før trodde at trollene stod for utformingen, kalles den en jettegryte.

Gravhauger fra jernalderen

Skarstad har vært et høvdingsete i vikingtiden, og man kan finne flere gravhauger fra jernalderen. Like ovenfor moloen på Skarstad, oppå haugen på andre siden av veien, kan man tydelig se konturer av en grav. Det sies også at det ble bygd langskip på Håkonset. Det er funnet gjenstander fra vikingtiden der.

Vikingen Lodve Lange

Like ved E6 i Saltvik ca. 1 mil nord for Ballangen står en minnebauta som forteller at den vil minne om Lodve Lange, Saltvik, som etter sagaen var med på Ormen Lange i slaget ved Svolder år 1000. Lodve Lange var en vikinghøvding som bodde i Saltvik. Han var, ifølge Snorre, en av de håndplukkede menn som fikk være med Olav Tryggvason på Vendlandsferden, om bord i det stolte skipet Ormen Lange.